Тема: О мёде

bhāvaprakāśa-pūrvakhaṇḍa-miśraprakaraṇa-madhuvarga пишет:

madhu śītaṁ laghu svādu rūkṣaṁ grāhi vilēkhanam |
cakṣuṣyaṁ dīpanaṁ svaryaṁ vraṇaśōdhanarōpaṇam ||2||
saukumāryakaraṁ sūkṣmaṁ paraṁ srōtōviśōdhanam |
kaṣāyānurasaṁ hlādi prasādajanakaṁ param ||3||
varṇyaṁ mēdhākaraṁ vr̥ṣyaṁ viśadaṁ rōcanaṁ harēt |
kuṣṭhārśaḥkāsapittāsrakaphamēhaklamakrimīn ||4||
mēdastr̥ṣṇāvamiśvāsahikkā'tīsāraviḍgrahān |
dāhakṣatakṣayāṁstattu yōgavāhyalpavātalam ||5||

Мёд холодный, лёгкий, сладкий, сухой, способствует лучшей абсорбции питательных веществ и формированию стула, сильно способствует похудению, полезен для глаз и зрения, разжигает огонь пищеварения, полезен для голоса, обладает очищающим и заживляющим действием на раны и язвы, обладает смягчающим действием, наделён способностью глубоко проникать в ткани и сильно очищать телесные каналы. Он имеет вяжущий привкус, приятен чувствам, даёт ясность и успокоение уму, улучшает цвет кожи, укрепляет интеллект, является афродизиаком, очищает и улучшает аппетит. Мёд применяется для лечения трудноизлечимых болезней кожи (включая псориаз, витилиго и пр.), геморроя, кашля, кровотечений, болезней капхи, двадцати типов болезней мочи (прамеха), включая сахарный диабет, ментальную усталость, обладает противопаразитарным действием. Применяется при ожирении и других болезнях жировой ткани, патологической жажде, тошноте, астме, икоте, диарее, запоре, жжении, травмах и ранах, истощении и туберкулёзе, является катализатором действия других лекарственных средств и немного увеличивает вата-дошу.

Поделиться

Re: О мёде

Андрей Юрьевич, Вы , как обычно в последнее время, приводите меня в некоторое смятение. Всё время считал мёд горячим.  В общем то есть разные меды, и холодным можно счесть липовый. Нужно посмотреть, что где ещё есть в шастрах...

Поделиться

Re: О мёде

Это было общее описание мёда. Посмотрите и с нами поделитесь, пожалуйста :)

Спасибо сказали: Ксения Разина1

Поделиться

4 Отредактировано Глеб Камалутдинов (28.03.2014 23:11:28)

Re: О мёде

Как скажете.  Какая-то польза будет :)

Начнём с АХС. Я буду использовать наработку Марциса (хоть и не знаю санскрита, кто-то пользу извлечёт.)

मेहकुष्ठकृमिच्छर्दिश्वासकासातिसारैइत् । (५२.१)
mehakuṣṭhakṛmicchardiśvāsakāsātisārajit / (52.1)
meha-kuṣṭha-kṛmi-chardi-śvāsa-kāsa-atisāra-jit

व्रणशोधनसंधानरोपणं वातलं मधु ॥ (५२.२)
vraṇaśodhanasaṃdhānaropaṇaṃ vātalaṃ madhu // (52.2)
vraṇa-śodhana-saṃdhāna-ropaṇa vātala madhu

Sri Kumar:

Honey is excellent for the eyes. It is chedi (it curtails solidified elements and fat) and relieves trsna (thirst), kapha. visa (toxicity), hidhima (belching), raktapitta (bleeding disorders), kustha (skin diseases) prameha (diabetes), krmi/(worms), chardi (vomiting), svasa (dyspnoea), kasa (cough), and atisara (diari rhoea). It cleans wounds, promotes abridgement and healing. It increases vaia, is luksa (effects dehydration), astringent and sweet in taste. Sugar extracted from honey has the same properties mentioned above.   

Srikantha Murthy:

Madhu (honey) is good for the eyes (vision), breaks up hard masses, relieves thirst, slesma (increases kapha), poison, hiccnp, bleeding diseas s, diabetes, leprosy (and other skin diseases), worms, vomitting, dyspnoea, cough, diarrhoea; cleanses, unites and heals wounds, aggravates vata, is non-unctous and slightly astringent and sweet in taste; madhu Sarkara (solidified honey) is similar to it (honey) in properties and actions.

Сорокина Юлия:

Мадху (мед) благоприятен для глаз (зрения), является слабительным, уменьшает жажду, шлешман (уменьшает капху), рекомендуется при отравлениях, икоте, кровотечениях, диабете, проказе (и других кожных болезнях), паразитах, рвоте, одышке, кашле, поносе; очищает, заживляет и исцеляет раны. Он (усиливает) вату, является немаслянистым, слегка вяжущим и сладким на вкус. Мадху шаркара (засахарившийся, твердый мед) подобен ему (меду) по свойствам и действию.

Поделиться

5 Отредактировано Глеб Камалутдинов (29.03.2014 00:08:40)

Re: О мёде

रूक्षं कषायमधुरं तत्तुल्या मधुशर्करा । (५३.१)
rūkṣaṃ kaṣāyamadhuraṃ tattulyā madhuśarkarā / (53.1)
rūkṣa kaṣāya-madhura tad-tulya madhuśarkarā

उष्णम् उष्णार्तम् उष्णे च युक्तं चोष्णइर् निहन्ति तत् ॥ (५३.२)
uṣṇam uṣṇārtam uṣṇe ca yuktaṃ coṣṇair nihanti tat // (53.2)
uṣṇa uṣṇa-ārta uṣṇa ca yuj ca-uṣṇa nihan tad

प्रच्छर्दने निरूहे च मधूष्णं न निवार्यते । (५४.१)
pracchardane nirūhe ca madhūṣṇaṃ na nivāryate / (54.1)
pracchardana nirūha ca madhu-uṣṇa na nivāray

अलब्धपाकम् आश्वेव तयोर् यस्मान् निवर्तते ॥ (५४.२)
alabdhapākam āśveva tayor yasmān nivartate // (54.2)
alabdha-pāka āśu-eva tad yad nivṛt

Srikantha Murthy:
Honey, kills, if used after heating it, and by those suffering from great heat, used during hot season, hot country or with hot foods. 53.
But honey does not cause any harm when used warm [mixed with warm water) for producing vomitting or for administration of niruha (decoction enema) because it comes out of the body before it undergoes digestion. 54

Sri Kumar:
Taking honey that is hot, in hot season, mixed with hot dishes or by a person who is afflicted by 'heat' is destructive (due to its toxic effect, when hot). However, honey that is warm is not contra-indicated in medicines used for vamana (emesis) and kasaya vosti (decoction enema), since it is evacuated before digestion in these conditions.

Сорокина Юлия:
53. Мед убивает, если употребляется горячим, теми, кто страдает от зноя, если используется в жаркое время года, в жаркой стране и с горячей пищей.
54. Но никакого вреда не вызывает мед, когда он принимается теплым (смешанным с теплой водой) для стимулирования рвоты или процедуры нируха (лекарственной клизмы), поскольку он выводится из тела раньше начала пищеварения.   

Ну и Ваш перевод, конечно. Привести тут не могу, нужно идти по ссылке.

Пока нет явного упоминания на то, холодная или же горячая природа у мёда. Но вяжущий и сладкий - это указание на холодность, конечно же.

Поделиться

Re: О мёде

Чарака самхита.  Chapter XLV по английскому переводу Kaviraj Kunja Lal Bhishagratna, 1916, http://chestofbooks.com/health/india/Sushruta-Samhita/

конечно,  лучше привести и санскрит, но пока нет времени это сделать.

Rules To Be Observed In Respect Of Liquid Substances In General. Part 8
The Honey Group

Honey is sweet, and leaves an astringent after-taste. It is parchifying, cold, stomachic, cosmetic, tonic, light, softening, palatable, liquefacient (Lekhanan), and fermenting (Sandhanam). It acts as a purifying and healing agent in respect of ulcers and eyes, is aphrodisiac, astringent, and tends to permeate all the minutest channels and capillaries of the organism. It is antifat and pacifies the deranged Pittam and Kapham, and proves curative in hiccough, Meha, dyspnoea, cough, dysentery, vomiting and thirst. It is a vermifuge, antitoxic and demulcent, and influences the subduing of the three deranged humours. Owing to its lightness it subdues the deranged Kapham, and proves a good antidote to the deranged Vayu and Pittam owing to its sliminess, sweetness and astringent taste.
Metrical Texts

Eight different kinds of honey are commonly used such as, the Pauttikam, Bhramaram, Kshaudram, Makshikam, Chhatram, Arghyam, Auddalakam and Dalam. * Of these the honey obtained from the hives of bees, known as the Puttikas, is hot and parchifying owing to their habit of sucking the juice or sap of flowers and plants without eliminating therefrom other foreign or poisonous matter, that might have become naturally or accidentally mixed with it. This kind of honey is intoxicating and acid in its re-action, and tends to aggravate the Vayu, blood and Pittam. It acts as a liquefacient or dis-cutient agent. Honey, known as the Bhramaram, is extremely heavy owing to its extremely sweet taste and slimy character, while the one known as the Kshaudram is extremely cool, light and liquefacient. Honey known as the Makshikam is lighter, dryer and more efficacious than the honey of the preceding class (Kshaudram), and proves specially beneficial in cases of dyspnoea, etc. Honey, known as the Chhatram, is sweet in digestion, heavy, cooling and slimy. It acts as a vermifuge, proves curative in haemoptysis, psoriasis and Meha, and is possessed of a high efficacy. Honey known as the Arghyam is possessed of properties highly beneficial to the eye. It is a greater subduer of Pittam and Kapham than any other kind of honey, is astringent in taste, and pungent in digestion. It is a bitter tonic and does not generate Vayu in the system. Honey known as the Auddalakam improves the voice and relish for food. It is antitoxic, and proves curative in cutaneous affections. It is heat-making in its potency, and acid and astringent in taste. It generates Pittam, and is pungent in digestion. Honey, known as the Dalam, is parchifying and proves beneficial in cases of vomiting and Meha. Fresh honey is constructive and aphrodisiac, acts as a mild laxative, and to a small extent subdues the deranged Kapham. Old honey is astringent and liquefacient, and reduces fat and obesity. Honey, that has attained a thickened or condensed state in course of time (Pakka Madhu), tends to subdue the three deranged humours, while thin and unmatured honey (Ama Madhu) is possessed of contrary properties, and tends to agitate the three fundamental humours of the body. In conjunction with many other drugs and medicinal remedies, honey proves curative in various diseases, and partakes of the virtues of the drugs or substances with which it is so used (Yoga-Vahika).

* (1) The kind of honey obtained from hives of large, yellow bees, is called the Pauttikam.

(2) The kind of honey obtained from hives of bees of the Bhramara species is called Bhramaram.

(3) The kind of honey obtained from hives of small, tawny brown bees is called the Kshaudram.

(4) The kind of honey obtained from the hives of large, brown bees of the Makshika species is called Makshikam,

(5) The kind of honey obtained from the umbrella shaped hives of bees of the Chhalra species is called Chhatram.

(6) The honey obtained from the hives of thin-mouthed bees of the Argha species often found in ant-hills is called Arghyam.

(7) The kind of honey obtained from the hives of small brown bees of the Uddalakam species is called Auddalakam.

(8) The kind of honey found accumulated in leaves of honey-bearing plants is called Dalam.

Honey is not collected from the flowers of any particular species. On the other hand, the honey-making bees cull it from the sap and juice of flowers and plants, which are incompatible with one another in respect of their nature, taste, virtue, potency and re-actionary (chemical) effect. For these reasons, and further from the fact of it being prepared by poisonous bees, honey becomes positively injurious after contact with heat or fire, and accordingly the use of hot or boiled honey is forbidden.
Metrical Texts

On account of its poisonous contact in its origin honey exerts a similar injurious virtue. Used in a boiling or heated state, or in a hot country, or during the hot season of the year, or in a heated state of the body, honey is sure to prove fatal like poison. Honey is specially made injurious by hot contact owing to its placidity and coolness, and further for the reason of its being collected from the sap of a variety of flowers and plants. Atmospheric water (rain-water), like heat, serves to impart an injurious character to all kinds of honey (except the one known as the Arghyam Madhu).
Metrical Texts

For emetic purposes honey may be administered with any other hot substance, inasmuch as it is intended in such a case that the imbibed honey, instead of being retained or digested in the stomach, should be ejected immediately after its use. *

Undigested honey is more painful, or gives rise to a greater discomfort than all other undigested substances in the stomach, more so because internal fermentation and use of hot water, which are usually resorted to in a case of deranged digestion, can not be used in a case of undigested honey retained in the stomach, owing to the poisonous nature of the chemical change (Vipaka) it undergoes therein in contact with hot substances in general. Hence, undigested honey is as fatal as any poison.

Поделиться

7 Отредактировано Глеб Камалутдинов (29.03.2014 01:59:15)

Re: О мёде

В сообщении выше ошибка - не Чарака, а Сушрута самхита.

Из приведённого текста видно, что некоторые виды мёда в Индии, такие как Pauttikam и Auddalakam, горячие и усиливают питту. По аналогии с ними горячим можно назвать гречишный и некоторые меды, имеющие острый привкус.  Подкисший мёд (не путать с медовухой) тоже может быть горячим.
Вывод:  мёд как правило холодный, но в некоторых случаях может быть горячим, и это нужно проверять.

Спасибо сказали: Ксения Разина1

Поделиться

Re: О мёде

Собственно этого текста Сушруты я и ждал от Вас. Бхавапракаша-нигханту практически повторяет текст Сушрута-самхиты, включая описание восьми разновидностей мёда.

Ну давайте разбираться далее.

У меня к Вам вопросы:

1. Вы классифицируете мёд по растению с которого он был собран. А по какому принципу Сушрута и остальные аюрведа-шастры классифицируют виды мёда?

2. Почему Вагбхата ограничивается этим описанием - http://ayurvedika.ru/blog/madhu/? Почему Вагбхата не счёл необходимым описывать разновидности мёда или указывать на то, что мёд может иметь горячую вирью? Ведь он сам говорит, его текст основан на трудах Сушруты и Чараки и при этом в его самхите нет недостатка или избытка.

Спасибо сказали: Ксения Разина1

Поделиться

Re: О мёде

В AHS, 7 главе, 33-36, судя по переводу доктора Шрикумара сказано, что мёд принимаемый один не желателен для здоровья.
Honey alone ol with jaggery are all undesirable for health.

А в 39-40, что лучше не запивать (принимать после) чистой (дождевой водой) даже не равную количественно смесь меда и гхи.
Drinking pure water (rain water) after  taking combination of honey and ghee,  even in unequal quantities is also viruddha (incompatible).

Подскажите пожалуйста, последний стих как понимать если выше написано, что мед с водой и с гхи можно в неравных количествах. Тут вирудха из-за типа воды (дождевая), её температуры или последовательности приёма?

Поделиться

Re: О мёде

Дмитрий Пиминов пишет:

В AHS, 7 главе, 33-36, судя по переводу доктора Шрикумара сказано, что мёд принимаемый один не желателен для здоровья. ...

Мёд желателен для здоровья, даже если принимается один. Кушайте мёд :)

Поделиться